1879 - 1958
Vandringsmand, bygherre, vismand

Denne side åbner døren til en verden af Gusto Gräser
Digteren og naturprofetien Gustav Arthur Gräser var et enestående fænomen i første halvdel af det 20. århundrede. Tidens ledende intellektuelle ledere så i ham indbegrebet af det "nye menneske", realiseringen af Nietzsches og Walt Whitmans idealer, og samtidig en ny Frans. Hans liv uden for civilisationens regler var uforståeligt for de fleste og vakte anstød og had. For andre blev han imidlertid et forbillede, og digtere som Hermann Hesse og Gerhart Hauptmann ophøjede ham til mytisk status.
 
Hans egne digte blev stort set ikke trykt i hans levetid. I ordsprog og digte, som han distribuerede på postkort og foldere, opfordrede han sine medmennesker til at omvende sig. I dag er hans image først og fremmest forbundet med hans stiftelse, "Sandhedsbjerget" eller Monte Verità i Ascona, som er blevet symbolet på en naturelskende og ikke-voldelig modkultur.
 
Gräser blev født den 16. februar 1879 i Kronstadt i Transsylvanien og døde den 27. oktober 1958 i Freimann ved München. I efteråret 1900 grundlagde han sammen med venner Reformers' Settlement på vingården i Ascona. I årtier har han i "offentlige foredrag" i tyske storbyer promoveret en ny kulturel begyndelse. Han efterlod sig et poetisk værk, der genopliver menneskelige ursymboler.