1879 - 1958
Popotnik, vzgojitelj, modrece
Ta stran odpira vrata sveta Gusta Gräserja


Pesnik in naravni prerok Gustav Arthur Gräser je bil edinstvena pojavna osebnost v prvi polovici dvajsetega stoletja. Vodilni umi njegovega časa so v njem videli utelešenje "novega človeka", uresničitev idealov Nietzscheja in Walt Whitmana, hkrati pa tudi novega Frančiška. Njegovo življenje zunaj civilizacijskih načel in pravil je bilo večinoma nepojmljivo in je vzbujalo zgražanje ter sovraštvo. Toda za mnoge je postal vzornik. Pesniki, kot sta bila Hermann Hesse in Gerhart Hauptmann, so ga povzdignili med mite. 

Za časa njegovega življenja je večina lastne poezije ostala pretežno nenatisnjene. V izrekih in pesmih, ki jih je širil z razglednicami in letaki, je sodobni svet pozival k spremembam. Danes se njegovo ime povezuje predvsem z  ustanovitvijo "Gore resnice" ali Monte Veritŕ v Asconi, ki je postala simbol poveličevanja narave in nenasilne kontrakulture.

Gräser se je rodil 16. februarja 1879 v Kronstadtu v Transilvaniji, umrl pa je 27. oktobra 1958 v Freimannu pri Münchnu. Jeseni leta 1900 je skupaj s prijatelji ustanovil reformatorsko naselje na Weinbergu pri Asconi. Več desetletij se je z' javnim nastopanjem' v številnih nemških glavnih mestih zavzemal in prizadeval za nov kulturni začetek. Za seboj je pustil pesniško delo, s katerim je želel ponovno oživeti prvobitne simbole človeštva.